Зошто?

Зошто Каратедо?

Денес за жал се чини живееме во еден културен џеб во кој по се изгледа дека насилството и тоа скоро во сè, од музички спотови и музика дизајнирана за видео игри па до телевизиски серијали, зема голем замав и се пласира како нормално?! Од тука сосема природно е дека идејата да го запишете вашето дете да практикува/тренира каратедо и не изгледа изгледа како добра идеја. Кога се споменува самиот поимот боречки вештини или карате, сигурен сум дека ви навираат слики од холивудските филмови, облечени луже во бело кои се развикуваат и удираат со клоци и тупаници. Точно во мас медијата боречките вештини се во центарот на истите и се чини дека се исполнети до самиот врв со насилно однесување и крвави повреди.

Ах, за жал комерцијалноста го зададе својот удар но ве уверувам дека ќе се изненадите колку не сте во право, но најпрвин да разграничиме. Каратедо е вештина, а не спорт. Нејзината суштина лежи во усовршувањето на карактерот на практикантот, а не во крајноста на пораз или победа.

Зашто баш Каратедо? Ќе се обидам вака, преку набројување на само мал дел од придобивките од практикувањето на Каратедо вештината за вашите деца.

1. Поттик (Градење на самодисциплина)

- Ова е главен постулат на Каратедо вештината и е апсолутно фокусиран на самодисциплината. Денес децата се повеќе навикнати на добивањето на инстант задоволства отколку на лекциите за воздржаност, трпение и дисциплина. До нив не е секогаш лесно да се дојде. Децата кои во основ владеат, практикуваат, Каратедо или сродна боречка вештината, нормално предадена од добар учител, сенсеи, константно се во тек со себе или се потсетуваат на тоа колку од суштинско значење е самодисциплина и што за нив таа претставува.

2. Зголемување на социјалните вештини.

Децата не секогаш се напредуваат или се одразуваат во социјални средин. Овде вештината е само еден мост повеќе како истите многу полесно можат да се запознаат со нови луѓе и да остварат нови пријателства. Замислете дека сите се во една соба полна со врсници кои делат заеднички интерес. Децата на игралиште на пример не секогаш можат да имаат заеднички јазик, додека практикантите на каратедо вештина и сличните на неа боречки вештини, се во поголема предност и можност да се запознаат еден со друг делејки ја истата како една лична определба. Преку формите (ката) и останатите техники во оваа вештина и служат за поголемо зближување и поттикнување на другарство кое трае, како во Доџото така и надвор од него преку можноста да ги изградат своите вештини заедно.

3. Поттик на физичка активност.

Ограничување на времето пред екранот на вашите деца е одлична идеја доколку се почитува се разбира, ако не не веке влегуваме во зоната на мрзливост и нездрав комфор. Црвената ламба веќе е запалена. За да ги добиеме своите деца надвор од каучот и треба да преземеме чекор и да ги охрабрувајќи ги да бидат поактивни. Таа активност треба да делува стимулно и пријатно како истите би добиле поголема инспирација да не го прекинат движењето. Каратедо го дава точно тој импулс.

4. Учење на поставка и остварување на цели.

Каратедо вештината се базираат на систем на учење, поставување и остварување на цели/квалификации. Добивање на одредени објекти кои го идентификуваат и означуваат носителот на степенот на напредок во вештината. Кога вашето дете се стреми кон секој нов степен/појас, тоа е веќе во процесот на учење и паметење на вредни лекции во напредок на поставувањето и постигнување на своите цели.

5. Самодоверба - Довербата доаѓа со достигнувањата на дадените цели.

Нивото на самодоверба на вашето дете се зголемува со секој поттик за добивање на нов степен/појас појас за кој самото е заслужно. Од искуство се покажало дека децата кои се борат со чуството на пониска вредност и самопочит, стануваат многу посигурни како времето одминува во квалиетното опкружување на оваа вештина.

6. Влевање чувство на почит

Учење на било каратедо вештината започнува со почит и завршува со почит. Истата се покажува кон учениците безрезервно од страната својот учител/сенсеи. Оваа веѓтина почива на тој принцип.

7. Поттик за ненасилна разработка на конфликти

Доколку мислите дека настава на оваа вештини промовира насилно однесување можеби сте во право, но само аковашето искуство со оваа активност доаѓа од телевизија или филмови. Всушност, каратедо е многу дефанзивна вештина и како таква овде децата се учат на мирни, ненасилни вештини за решавање конфликти, што ја потенцира важноста на избегнување на физичка расправија.

8. Подобрување на вештините за слушање

Со цел да се совлада вештината и децата да можат да се унапредат во редовите на степен/појас, вашето дете вежба и ги користи сите техники/ вештини за слушање. Сепак ова е учебен процес кој е потребен и адвор од ова вештина. Децата кои имаа конфикт со овие техники или не секогаш се вешти или обрнуваат внимание на она што ќе им се каже тогаш тие имаат корист од независни вербални инструкции и работата еден-на-еден во својата школа.

9. Развој на вештини за тимска работа

дали тој е кршење одбори да се добие нов појас или спаринг во пракса поставка, да се справат со новите маневри, постојат неколку работи што вашето дете прави во својата боречки вештини класи кои ќе се врши на своите. Работат заедно за да научат нови работи и оствари целите е важна лекција живот за децата да учат, а наставата во боречки вештини може да им помогне на вашето дете да научат таа лекција.

10. Важно е да се знае дека придобивките од каратедо не завршуваат во доџо-то.

Поттикот на самодоверба, зголеменото ниво на фитнес и новите вештини на соработка, исто така, ќе им помогнат на вашето дете уште поуспешно да ги совлада академските и социјалните аспекти на училиштето. Тие влијаат на неговото однесување дома и знае да се справи со целото влијание врз него во процесот на растење.